HTML

ELEKTROLLER BLOG

Az oldalt hiánypótló hír- és ötletforrásnak szánjuk az elektromos rollerek iránt érdeklődők számára.

Időjárás

Budapest szmogtérképe

Programajánló

2012. március 7-10.
Taiwan

Taipei International Cycle Show

2012. március 24-25.
Berlin

VELOBerlin

2012. április 29-május 1.
Győr

Széchenyi Futam

2012. szeptember 1-3.
Friedrichshafen

Eurobike

Még mindig autóval jársz?

Követés

Licenc

Creative Commons Licenc

Elektromos roller és egyéb városi kétkerekűekről hírek, tesztek, ötletek

2011.07.18. 23:25 Elektroller
 

1000 km autózás egy töltéssel

Címkék: kutatás tudomány nano akkumulátor

Az elektromos járművek elterjedésének egyik, ha nem legnagyobb akadálya a csekély hatótávolságuk. Ezen változtathat a japán Sumitomo Electric Indrustries találmánya, amely másfél-háromszoros lítium akkumulátorkapacitás-, és ezáltal hatótávnövekedést ígér. Ha ez beválik, a Nissan LEAF jelenlegi 175 km-es hatótávja 352 km-re, a Tesla Roadsteré 589 km-ről 1178 km-re nőhet. Nem is hangzik rosszul, ugye?

A japán tőzsdén jegyzett cég részvényei a bejelentést követően pár nap alatt több, mint 8%-ot drágultak, ez mindenképpen bíztató jelzés, legalábbis tükrözi a befektetők bizalmát. Érdekesség továbbá, hogy mint gyakorlatilag mindennek, ennek is van magyar vonatkozása: a vállalat még 2003-ban Kisbéren valósított meg egy 50-60 embernek munkát adó fejlesztést.

Maga a találmány egy alumínium felhasználásával készült csőszerű, térbeli hálóban elrendezett anyag, amelyben a "háló" szálai kapcsolódhatnak egymáshoz, lehetnek nyitottak, és képezhetnek gömbfelületet. Ilyen anyagot már készítettek korábban nikkelből vagy nikkel-króm ötvözetből, ez a mostani viszont ötvözi a lyukacsos szerkezetet a magasfokú elektromos vezetőképességgel és kiváló korróziógátló tulajdonsággal.

A vállalat szerint a hagyományos akkumulátorokban található pozitív elektróda alumínium fóliáját  ezzel az anyaggal felváltva emelhető az egységnyi térfogatra eső pozitív elektronok száma, így az elsődleges számítások szerint másfél- háromszorosára emelhető az akkumulátor kapacitása.

Mivel nagykapacitású akkumulátorok az elektromos járművekben használatosak leginkább, így ígéretes fejlesztésnek tűnik az energiatárolás problémáinak leküzdésében. A vállalat fel is állított egy kis gyártósort Oszakában, hogy mielőbb indulhasson a sorozatgyártás.

Már csak a töltési időt kell lefaragni, illetve az akku pakkok cseréjének kérdését megoldani, és egész használható alternatívát jelenthet a tisztán elektromos meghajtás a jelenlegi szénhidrogénre alapulóval szemben.

Forrás: Gizmag.com


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroller.blog.hu/api/trackback/id/tr713078627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása